Hírek

Új Kéksál rekord született!

Amíg te a meleg paplan alatt édesdeden aludtál, addig négy balatoni hajós, Szentmarjai Gábor, Szentmarjai Tamás, 
Újvári Gábor, Bartucz Mihály körbevitorlázta a Balatont!

A Kéksál rekordkísérlet története 2018-ra nyúlik vissza. Abban az évben február 3-án indult útnak Török László társaival, hogy a téli időszakban hagyományteremtő céllal a legrövidebb idő alatt teljesítsék a nyáron megszokott „Kék Szalag” balatoni vitorlásverseny útvonalát és feltételeit. 17 óra 57 perc alatt teljesítették a távot, ezt a rekordot döntötték meg most Szentmarjai Gáborék a Dopf nevű hajójukkal, 15 óra 21 perces idővel. Este 22:55-kor indultak útnak Balatonfüredről, és 15 óra 21 perc múlva értek vissza. 

A kapitány, Szentmarjai Gábor telefonon számolt be élményeiről a Hello Balatonlelle stábjának: "éjszaka tükör jég volt a hajó teteje, de a hajnal volt a legrosszabb. Viszont kárpótolt minket a hold gyönyörű ezüsthídja. Mindenféle széljárást kifogtunk, volt nulla szél és volt, hogy 35 csomó felett fújt. Másfél órát álltunk Tihanyban, az elég idegölő volt. Egyébként mindent ritmusosan oldottunk meg, kellőképpen váltottunk egymást, hogy mindig legyen friss ember. Mindenki beletette minden erejét, nagyon örülünk a sikernek!"

A közösségi oldalon Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke is hozzászólt, és összefoglalta mire kell odafigyelni amikor valaki télen hajózni indul: 

"Az egyik szemem sír, a másik nevet.

Imádom a téli hajózást, magam is művelem. Egyik alapítója vagyok a HidegenLégió - Téli vitorlás túra a Balatonon kezdeményezésnek. A Balatonon működő legprofesszionálisabb vizimentő szervezet vezetője vagyok.

Az alábbi véleményemet a legőszintébben írom és barátsággal ajánlom mindenki figyelmébe.

Télen, éjszaka, hidegben lehet rekordkísérletet végrehajtani, magam is támogatom, azonban nagyon nem mindegy milyen technikai háttérrel.

Javaslatom:

1. A mentőmellény nem elegendő, minden résztvevőnek szárazruha. Miért? Mert pár perces a viz...

2. A mentőmellényt úgy kell viselni, hogy az legyen a külső réteg és mivel éjszakába nyúlik a tevékenység (van aki éjszaka rajtol) kiegészítő fénnyel kell ellátni. Miért? Amikor nem szándékosan vízbe esik egy társunk, látható legyen amikor menteni kell.

3. A nyomkövető alap.

4. Megfelelő élelmiszer és meleg italok (no alkohol) legyenek előre készítve. Azokat folyamatosan bevinni, hogy az izommunkához és a hőtermeléshez legyen elegendő energia,

5. Vízálló, feltöltött kommunikációs eszközök a személyzet minden tagjának.

6. Külső mentés lehetőségének megszervezése, időben való leegyeztetése.

Véleményem szerint a fenti 6 pont nem túlzó, azonban esélyt add arra, hogy valóban egy sportos rekordkísérlet történjen és nem más...

Játszunk komolyan és ne amatőr módon!

Hajrá, jó szelet!"