Hírek

Te tudod merre van a Richter utca Balatonlellén?

Balatonlellén a Lidl és az Aldi közötti, korábban névtelen utcát a Képviselő-testület Richter utcának nevezte el a Magyar Nemzeti Cirkusz igazgatójának, ifj. Richter József úrnak nagyapjáról, néhai id. Richter Józsefről, a Richter Cirkusz alapítójáról - tájékoztatta Kenéz István Polgármester úr a lakosságot.

A Magyar Nemzeti Cirkusz Balatonlellén. Fotó: Lázár Péter

 

id. Richter József 1921-ben született. A világon egyedülálló produkcióival járta be az egész világot, és több ezer embert szórakoztatott nem mindennapi számaival a Fővárosi Nagycirkuszban.

1974-ben az Első Monte-carloi Nemzetközi Cirkuszfesztiválon ezüst díjjal tüntették ki, így ezzel a világ legjobb lovas akrobata száma lett a Richter József által vezetett Richter csoporté. 1975-ben Richter urat a világhírű Mort Schumann díjjal is kitüntették Brüsszelben. Produkciójukat később hungarikummá nyilvánították.

Magyarországon ő alapította meg az első Richter Cirkuszt. A jelenleg is hatalmas sikerrel működő, és minden év nyarán Balatonlellén állomásozó Magyar Nemzeti Cirkusz működésének egyik alapja is az első Richter cirkusztól ered. Az államosítás után szintén neki köszönhetően utazhattak vidékre színvonalas produkciók az immár saját tulajdonú cirkuszával.

Richter József 1979. november 12-én hunyt el Amerikában, és hagyta hátra kiemelkedő szakmai tudását fiára, aki ezek alapján alapította meg a máig töretlenül sikeres Magyar Nemzeti Cirkuszt.