Hírek

Óriási siker Balatonlellén, három büfé a legjobbak között!

Új lendületet vett a balatoni büféforradalom: Idén négy díjat osztottak az Év Strandétele versenyen, és tarolt a déli part

Idén ötödik alkalommal díjazza a Balatoni Kör az Év Strandétele versenyen a legjobb ételeket, helyeket és az új büfétrendeket. 
Ezúttal is a We Love Balaton végezte el az előválogatást, viszont egy büfé akár több étellel is nevezhetett.

Soha nem volt még ilyen erős a verseny és ilyen nehéz a döntés, emiatt hirdettek idén dobogósokat is. Kardos Gábor, a verseny 
ötletgazdája és szervezője úgy fogalmazott, hogy erős érvek szóltak mindegyik döntős győzelme mellett. Különösen nehézzé tette 
a döntést, hogy különböző kategóriájú ételeket kellett összehasonlítani. Volt például saláta, leves, szendvics és egy könnyű 
desszert is. Mindegyik a magan nemében üdvözlendő és üdítő újítás, mivel sajnos ma még a legtöbb strandbüfé szokásos kínálata 
inkább nehezen emészthető, sőt, kimondottan egészségtelen, olajos vagy zsíros, illetve cukros ételekből áll, melyek nagy része a 
forró nyárban nem alkalmas arra, hogy felfrissítsen.

Meglepetés, hogy a döntőbe került hét helyből hat déliparti (ezen belül három is lellei!) és a hetedik keszthelyi. Az Év Felfedezettje 
a keszthelyi móló előtti büfésoron egy fiatal pár, Pacsai Martin és Horn Tamara által a nagypapa örökségét folytatva idén újranyitott 
Pinyó bisztró. Élő példáját adják a legpozitívabb generációváltásnak : egyszerre folytatják a családiörökséget, a megszokott ételeket 
is kínálják egy büfésoron, de a legigényesebben elkészítveés újhullámos elemekkel gazdagítva. Három étellel neveztek : egy müzlivel 
megspékelt natúrerdei gyümölcslevessel, pazar tálalású, roppanós textúráktól is izgalmas nyári lecsóval és újragondolt hortobágyi 
palacsintával, de a hely egész kínálata, az eredeti módon könyvbe foglalt étlap is magával ragadó, ahogy a fiatal pár komoly 
szakmaisága és lelkesedése is példaértékű. Tényleg, ahogy ők is hívják : « több mint büfé » a keszthelyi Pinyó.

A tavalyi Év Felfedezettje, a zamárdi Tiki Beach Bisztró rukkolával, csírákkal és némi lazaccal bolondított kovázos uborka levese 
lett idén az Év Strandétele. Üdítően finom lett az ízkompozíció és hasonlót ételt bármelyik strandon készíthetnek, hogy ne csak a 
hideg gyümölcsleves szerepeljen mindenhol az étlapokon. Meglepetésként bemutattak egy zseniálisan kreatív fügekaramelles tarhonya 
pudingot is, ami az ázsiai tapióka desszertek hazai megfelelője lehet és szép példája annak, milyen egyszerű és mégis zseniális 
ötletekkel lehet erősíteni a balatoni Beach Food kínálatot. Aki arra jár, kóstolja meg ! Remélhetőleg elterjed ez az ötlet is és különféle
ízesítésekkel kóstolhatjuk majd az újhullámos helyeken.

Csak azért lett második a balatonmáriai Port Burger elképesztően finom helyi angus-ból készült pastrami jellegű marheszegyes 
ciabattája, mert ilyen tökéletesen csak ott tudják elkészíteni ezt az ételt, ahol a legjobb BBQ háttér adott és 8 órán át füstölik 80-100 fokon 
a legjobb minőségű alapanyagot. Tökéletesre sikerült a Port Burger receptje. Ha csak az lett volna a kérdés, hogy milyen finom az étel 
és mennyire jó az ár-érték arány, könnyebb lett volna a döntés.
 
Bár azért mégsem annyira könnyű, mert a lellei Málna Büfé harmadik helyre került Tex mex salátája miatt is érdemes hosszabb utat is 
megtenni autóval. Ne tévesszen meg senkit az étel neve, inkább csak a Beach Food ételekre jellemző kikacsintás a mexikói utalás: 
mesterien grillezett csirkemell csíkokat kapunk kevert saláta ágyon, savanyított zöldségekkel, finom házi dresszinggel és egy szelet sült 
baconnel. Egészséges saláta, szép színekkel tálalva, jó áron. Hogy mi kellhet még ? A Málnában szinte biztosan fogunk kérni BBQ 
oldalast vagy grillezett fogast is, ha meglátjuk milyen… és nem csalódunk a látvány után az ízekben sem. 

A tavalyi győztes fenyvesi Konyhám a legnehezebb feladatra vállalkozott. A régióra jellemző prószával kombinált túrógombócból készítettek
egy viszonylag könnyű és nagyon finom desszertet. Bizonyítva, hogy nem kell beérni két-három féle palacsintával egy strandon sem.
Igaz, bármelyik büfében nem lenne könnyű ilyen színvonalon elkészíteni az általuk Gombósza névre keresztelt ételt.

A lellei Villa Strandbisztró szintén kiváló helyi alapanyagokból készített bárhol jól elkészíthető és strandon ideális Stick Mix mártogatóst: 
nemcsak a szürkeharcsa és a kecskesajt származik a régióból, de a csirkehús is. A hely a többi döntőshöz hasonlóan erősen ajánlott mindenkinek!

A burger kínálat megújítása is fontos a büfékultúra gazdagítása érdekében és a szintén lelleiRockburger ebben rukkolt elő hatalmas 
ötlettel, Gipsy King néven készítettek egy cigánypecsenye alapú burgert. Pesten és a Lupánál is megtaláljuk őket és a profi márkaépítés n
yomán sikerükhöz nem férhet kétség. Ők is élő példáját adják annak, hogy a Beach Food trendek nem Pestről kerülnek a Balatonra, 
hanem pont fordítva, a Balatonról indulnak el, hogy meghódítsák a fővárost is.