Hírek

Lassan kész a Balatoni bringakörút

Elkészült a Köztársaság út aszfaltozása

Az elmúlt években sok bosszúságot okozott a Köztársaság út állapota, sokszor kellett kátyúkat kerülgetni. De ennek most vége! A napokban a szakemberek elkészültek a Balatonlelle felső és a Hortenzia utca közötti szakasz aszfaltozásával. A projekt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában valósul meg. A fejlesztés keretében Balatonlellén önálló egyirányú kerékpárutat építenek a Napospart és a Móló sétány közötti szakaszon, a Hortenzia utcával párhuzamosan kétirányú kerékpárutat alakítanak ki. A Köztársaság úton pedig 1,79 kilométeren kiszélesítették a meglévő burkolatot és kétoldali irányhelyes nyílt kerékpársávot és parkolókat létesítenek.

További jó hír a kerékpározás szerelmeseinek, hogy közvetlenül az új kerékpárút mellett vadonatúj biciklipont nyílt Balatonlellén a Köztársaság út és a Rozmaring utca sarkán, a BL Garden Panzió aljában. A BL Delikát névre keresztelt, egész éves nyitva tartású üzletben 85 %-ban Balaton régióból származó finomságokat vásárolhatunk, és az alábbi biciklis szolgáltatásokkal várják a két keréken érkezőket: szerszámok, keréknyomás, elektromos kerékpár töltés, pihenőhely, ingyenes wifi, finom ételek, hűtött italok, szállás. A kerthelyiségben nyáron kemencés ételeket, valamint pizzát árulnak, de minden nap ízletes ebéd menü is elérhető. A Delikátban egész éven át a teljesség igénye nélkül megtalálhatóak: sajtok, tejtermékek, felvágottak, húsáru, minden nap friss pékáru, lekvárok, szörpök, sós és édes kézműves finomságok, borok, pezsgők, pálinka, gin, kézműves sörök, 100 % arabica és világos pörkölésű kávékülönlegességek, szendvicsek, és még Bambi is kapható. :)

A BL Delikát üzletében balatoni finomságok kaphatók

 

A Köztársaság úton azért még látni munkagépeket

Ottjártunkkor még voltak munkagépek a Köztársaság úton. Az ott dolgozó munkásoktól megtudtuk, hogy a járda is felújításra kerül, bár avval kapcsolatban már bizonytalanok voltak, hogy az elkészül-e az április 30-i határidőre.

Tükörsima aszfalt út a Köztársaság úton

 

Robbanás várható a kerékpáros turizmusban!

A Balatonnál a vasúti közlekedésben az idén nyáron már a 2019. évihez hasonló utasforgalom, a kerékpáros turizmusban pedig robbanás várható – hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) közlekedésfejlesztésről tartott csütörtöki szakmai online-fórumán - ezt már a HirBalaton.hu oldal írja.

Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató-helyettese arról számolt be, hogy a Balaton felé tartó, illetve ott közlekedő vonatokon már tavaly is 32 százalékkal nőtt a kerékpárjegy-értékesítés. Idén az első 3 és fél hónapban pedig már százezer balatoni kerékpárjegyet értékesítettek, ami 60 százalékos növekedés a 2019-es, bázisnak tekinthető év azonos időszakához képest. A MÁV-csoport ezért a maximumra növeli a kerékpárszállítási kapacitásait – tette hozzá.

A MÁV-csoport a maximumra növeli a kerékpárszállítási kapacitásait

 

Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója szintén arról számolt be a fórumon, hogy tavaly mintegy 25 százalékkal nőtt a kompokon szállított kerékpárok száma a korábbi évhez képest. A “boom” az idén  folytatódott: az első hónapokban megduplázódott a komppal átkelő kerékpárok száma a korábbi évek hasonló időszakához képest.

25 százalékkal nőtt a kompokon szállított kerékpárok száma